De menselijke advocaat voor woningeigenaars die te maken krijgen met een verborgen gebrek in huis
Yes! Het is eindelijk gelukt om de woning van je dromen te kopen. Een charmant huis in een hippe buurt vol jonge gezinnen zoals de jouwe, een comfortabel appartement in het bruisende stadscentrum, of juist heerlijk vrijstaand en omgeven door natuur. Tijdens de bezichtigingen zag alles er prima uit: een nieuwe keuken, opgeknapte badkamer en een geweldige tuin of balkon. Trots tekende je de koopovereenkomst en nam de sleutel in ontvangst. Na weken klussen en de verhuizing begon er een nieuw hoofdstuk in je leven. Maar kort daarna begonnen de problemen.
Na een poosje ontdekte je vochtplekken op de muur in de woonkamer. Je deed het eerst nog af als een klein probleem, de makelaar en bouwkundig controleur hadden hier immers niets over gemeld. Een nieuw likje verf en klaar. Maar al snel verschijnen er meer vochtplekken en wordt het in huis steeds klammer en muffer. Een specialist constateert dat de situatie erger is dan gedacht – een verborgen gebrek.
De onrechtvaardigheid van een verborgen gebrek in huis
Wanneer een verborgen gebrek je overkomt als koper van een huis, voel je je op z’n minst teleurgesteld, maar misschien ook voor de gek gehouden. Je vertrouwde erop dat alles in orde was. Het voelt onrechtvaardig en de ontkennende houding van een verkoper of makelaar, gooit alleen maar olie op het vuur.
Laten we het nu eens van de andere kant bekijken: je hebt 20 jaar in het huis gewoond dat je net verkocht hebt. Je kinderen zijn er geboren en opgegroeid en je hebt altijd goed voor je huis gezorgd. Met pijn in je hart, maar ook met trots droeg je de sleutel over aan een gezin dat hier nog meer mooie herinneringen zou gaan maken. Dan word je plotseling ‘beschuldigd’ van een verborgen gebrek, in een brief van een advocaat die op een dag uit het niets op je deurmat belandt.
Jouw vertrouwde huis wordt afgedaan als een droom die te mooi bleek om waar te zijn. Wat doet dat met je?

Een eerlijke en menselijke benadering
Als advocaat vertrouw ik op het recht, dus als procederen nodig is, dan doe ik dat. Maar ik zie te vaak dat advocaten zo’n conflict aanwakkeren door er met gestrekt been in te gaan.
Meteen een brief opstellen, meteen een procedure opstarten, ongeacht of het kans van slagen heeft. Je gelijk halen, daar draait het om. Ik vind dat niet meer van deze tijd en gaat wat mij betreft in tegen onze menselijke aard. Ik geloof erin mensen allereerst een kans te geven om menselijk te reageren en uit zichzelf het goede te doen. Ik probeer daarom verschillende perspectieven in het conflict te belichten en mee te denken over de best mogelijke oplossing voor alle partijen. Procederen kan altijd nog.
Tegelijkertijd geef ik mijn cliënten ook inzicht in de gevolgen van een proces; financieel en emotioneel. Een lang slepend proces, weegt dit op tegen de financiële schade? Kunnen we met een menselijke benadering koper en verkoper – die beide slachtoffer van de situatie kunnen zijn – een regeling helpen treffen? Geen enkele client of zaak is hetzelfde in dit rechtsgebied en juist die puzzel vind ik zo interessant. Ik help je graag vooruit.
Mijn aanpak
Heb je juridische problemen met je woning, zoals verborgen gebreken, een geschil met je aannemer of een conflict met je buren?
Als advocaat bied ik je duidelijke en begrijpelijke juridische hulp. Mijn aanpak begint met een persoonlijke kennismaking, gevolgd door een grondige verkenning van jouw situatie. Ik analyseer de juridische en praktische aspecten van je probleem en geef je helder advies over je rechten en mogelijke stappen. Samen zoeken we naar de beste oplossing, met een focus op zowel juridische duidelijkheid als menselijke betrokkenheid.

Leg jouw geschil vrijblijvend aan me voor
Is de stap naar een advocaat groot, of twijfel je of je wel ‘een zaak’ hebt? Heel begrijpelijk. Laten we kort kennismaken tijdens een telefonisch gesprek waarin we jouw geschil of zorgen bespreken. Ik vertel je dan graag meer over je mogelijkheden.
Denk ik dat ik je verder kan helpen? Dan plannen we een afspraak in.